Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

18+ Regelzaken

‘Ik kreeg een brief van de zorgverzekeraar, ik dacht dat dit reclame was en gooide het weg’ [Colin, 18 jaar]

Ja, je bent 18 jaar geworden (of misschien was je het al). Je bent volwassen, gefeliciteerd! Het is natuurlijk heel leuk dat je nu alles voor jezelf mag beslissen zonder bemoeienis van je ouders. Daar wordt iedereen blij van. Het betekent ook dat je zelf meer moet regelen op het gebied van geld. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van je zorgverzekering en het aanvragen van toeslagen. Misschien ga je studeren, werken of zelfs allebei. En als je op jezelf gaat wonen moet je ook veel dingen regelen. Hieronder vind je een overzicht, zodat je niets vergeet.

TIP: Er is in Utrecht een gratis workshop waarin je informatie krijgt over wat er financieel allemaal verandert als je 18 jaar wordt: Kijk op de website van U Centraal bij cursussen voor de cursus 18 jaar? Word geldwijzer! Verder zijn er checklists waarin staat wat je moet regelen als je 18 jaar wordt: de checklist van de overheid en de checklist van 18ennu.nl

DigiD

Als je nog geen DigiD hebt aangevraagd, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Je kunt hier namelijk heel veel zaken mee regelen. Denk aan de huurtoeslag, zorgtoeslag, zorgverzekering, belastingaangifte, DUO en meer. De aanvraag kan je hier doen. Zorg dat je je BSN (Burger Service Nummer) bij de hand hebt. Deze staat op je rijbewijs, ID of paspoort. Nadat je deze hebt aangevraagd krijg je binnen 3 werkdagen een brief per post met een activatiecode. Hiermee kun je je DigiD-account online activeren. Na het activeren kun je jouw zaken online regelen! Er bestaat ook een app van DigiD. Zo heb je je DigiD altijd bij de hand. Download hier de DigiD app.

Lukt het niet? Kom dan langs bij de Geldzaak en we helpen je. Bellen of appen kan óók: 030-2361766.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een compensatie voor het betalen van je zorgpremie. Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je zeer waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Om het zeker te weten, kun je de proefberekening op de website van de Belastingdienst invullen: Proefberekening toeslagen (belastingdienst.nl). De zorgtoeslag kan je zelf aanvragen door de onderstaande stappen te volgen:
1. Zorg dat je een zorgverzekering hebt afgesloten.
2. Zorg dat je een DigiD hebt aangevraagd.
3. Houd je laatste loonstrookjes of uitkeringsspecificaties bij de hand.
4. Log met je DigiD in bij Mijn toeslagen op www.toeslagen.nl.
5. Klik op de knop Aanvragen onder het kopje Zorgtoeslag.
6. Vul de vragen in. Gebruik hiervoor de antwoorden uit je proefberekening.

Wist je dat? Je ook zorgtoeslag kunt ontvangen als je nog bij je ouders woont?

Meer informatie
Toeslagen (belastingdienst.nl)

Huurtoeslag

De huurtoeslag is een compensatie voor het betalen van je huur. Ben je 18 jaar of ouder en woon je op jezelf? Dan kan je recht hebben op huurtoeslag. Vul de proefberekening in om te kijken of je recht hebt op huurtoeslag: Proefberekening toeslagen (belastingdienst.nl). Je kunt ook via de onderstaande stappen kijken of je recht hebt op huurtoeslag:
1. Zoek uit of je een zelfstandige woonruimte hebt. Kijk hier voor de voorwaarden: Voor welke woonruimte kan ik huurtoeslag krijgen? (belastingdienst.nl)
2. Check of je huur niet te hoog of te laag is: Kan ik huurtoeslag krijgen? (belastingdienst.nl)
3. Zorg dat je een DigiD hebt aangevraagd
4. Houd je laatste loonstrookjes of uitkeringsspecificaties bij de hand
5. Log met de DigiD in bij Mijn toeslagen op www.toeslagen.nl.
6. Klik op de knop Aanvragen onder het kopje Huurtoeslag.
7. Vul de vragen in. Gebruik hiervoor de antwoorden uit je proefberekening.

Meer informatie
Toeslagen (belastingdienst.nl)

Let op: Weet je niet zeker of je hier recht op hebt? Kom langs, bel, mail of app met de experts van De Geldzaak.

Zorgverzekering

In Nederland is iedereen vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is verstandig om goed uit te zoeken welke zorgverzekering bij jou past. Hoe weet je welke zorgverzekering het beste bij jou past? De zorgverzekering bestaat uit 3 of 4 onderdelen.

Basisverzekering

Deze verzekering is voor iedereen verplicht. Deze verzekering zorgt ervoor dat jij niet hoeft te betalen voor een huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Soms geldt er wel een eigen risico. Check deze website voor een compleet overzicht van wat er onder de basisverzekering valt. 

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je kunt je extra verzekeren tegen kosten die niet in je basisverzekering vallen. Dit worden ook wel aanvullende modules genoemd. Voorbeelden van aanvullende modules zijn tandarts, fysiotherapie en orthodontie. Je betaalt hiervoor wel extra premie per maand. Het is verstandig om na te denken of je verwacht dat je kosten maakt voor bijvoorbeeld de tandarts in dat jaar. Een aanvullende verzekering kan je dan een hoop geld schelen.

Eigen Risico

Misschien heb je er al vaker van gehoord. Het eigen risico van de zorgverzekering is € 385,- euro per persoon per jaar. Dit geldt voor iedereen in Nederland. Je kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico af te sluiten. Dan betaal je iets minder premie per maand, maar als je zorg nodig hebt, moet je zelf meer betalen. Hoe werkt eigen risico?

Een voorbeeld: als je tijdens het sporten je arm breekt, heb je vaak een afspraak nodig met een specialist in het ziekenhuis. Voor deze afspraak en de hulp die je daar krijgt betaalt de zorgverzekering een deel, maar moet je ook zelf een deel betalen. Als de afspraak bijvoorbeeld € 1.585,- kost, betaal je zelf € 385,-, en de zorgverzekering € 1.200,-. Als je in dat jaar nog een keer een afspraak hebt in het ziekenhuis betaalt de zorgverzekering deze kosten voor je, omdat je het eigen risico al hebt betaald.

Eigen bijdrage

Bij sommige zorgkosten is een eigen bijdrage van toepassing. Dit betekent dat die zorgkosten niet vergoed worden en dat je dit zelf moet betalen. Dit is iets anders dan het eigen risico. Het is namelijk alleen op bepaalde zorgkosten van toepassing. Hoe hoog de eigen bijdrage is kun je vinden op de website van de zorgverzekeraar, vaak onder het kopje vergoedingen. Een voorbeeld hiervan is de eigen bijdrage bij voorgeschreven medicatie. Voor bepaalde medicatie wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht tot €250,- per jaar. Hier kun je een overzicht vinden. 

Tip: Vergelijk zorgverzekeringen en kijk goed naar verzekeringen met studentenkorting of jongerenpakketten.

Meer informatie

Zorgverzekering kiezen [4 stappenplan] | Zicht adviseurs - YouTube

 

Overige verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

Ga je op jezelf wonen? Denk dan aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Dit wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. Niet te verwarren met de WA-verzekering van een auto natuurlijk😉. Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland verplicht. En zorgt er bijvoorbeeld voor dat wanneer jij op de fiets een ongeluk veroorzaakt of iets per ongeluk kapot maakt van een ander, je deze schade niet zelf hoeft te betalen.

Wist je dat? In sommige gevallen je al meeverzekerd bent bij de verzekering van je ouders?

Inboedelverzekering

En als je net nieuwe spullen hebt gekocht voor in je huis, is het raadzaam om te kijken of een inboedelverzekering handig is voor jou. Deze verzekering zorgt ervoor dat de dagwaarde van jouw spullen worden vergoed als er bijvoorbeeld brand of een lekkage in huis is geweest.

Reisverzekering

Een reisverzekering is handig als je van plan bent om op vakantie of op reis te gaan naar het binnen- of buitenland. Vergelijk de verzekeringsmaatschappijen en de voorwaarden goed! Je kunt deze verzekering afsluiten voor een korte periode (duur van je vakantie bijvoorbeeld) of doorlopend. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar verzekerd als je op reis gaat.

Uitvaartverzekering

Wist je dat volgens het Nibud de gemiddelde kosten voor een uitvaart € 7.500,- zijn? Om er zeker van te zijn dat er geld is voor jouw uitvaart kun je je hiervoor verzekeren. Dit kun je afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij die uitvaartverzekeringen aanbiedt. Hoe jonger je deze uitvaartverzekering afsluit hoe lager de premie is die je hiervoor moet betalen. Je kunt al verzekerd zijn voor een bedrag van € 5,- per maand.

BghU kwijtschelding

Als je op jezelf woont, kan het voorkomen dat je een brief krijgt voor de gemeentelijke belastingen van BghU. Als je een laag inkomen hebt en weinig vermogen kun je in veel gevallen kwijtschelding aanvragen. Als je hier recht op hebt, betekent dit dat je de gemeentelijke belastingen niet hoeft te betalen. Dit noemen ze ook wel kwijtschelding. Je hebt een DigiD nodig om de aanvraag online te doen. De aanvraag kun je doen via de website van de BghU.

Studentenfonds

MBO-studenten die te weinig geld hebben voor leermiddelen zoals een laptop, boeken of werkkleding kunnen hiervoor een aanvraag indienen bij het MBO-studentenfonds. De regeling geldt alleen voor studenten die jonger zijn dan 18 jaar en ingeschreven staan bij ROC Midden Nederland.

Voor meer informatie zie:

www.rocmn.nl/mbo-studentenfonds

Woningnet, SSH, Kamernet

Misschien wil je tijdens je studie graag op kamers of wil je later een eigen huurhuis. Om dit goed te regelen is het slim om je in te schrijven bij Woningnet, SSH en/of Kamernet. De inschrijving is zo geregeld! Hoe meer jaren je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een huurwoning.

Woningnet

Inschrijven vanaf 18 jaar
Inschrijfkosten: € 17,50,-
Jaarlijkse verlenging: € 7,-

SSH – Stichting Studenten Huisvesting

Inschrijven vanaf 16 jaar
Inschrijfkosten: € 20,-

Kamernet

Inschrijven kan altijd
Maak een gratis account aan
Wil je reageren? Dan moet je een premium account aanmaken. De kosten hiervan verschillen per abonnement.

Meer informatie

WoningNet Regio Utrecht

Een kamer of woning huren bij de SSH; hoe werkt dat precies? (sshxl.nl)

Hoe Werkt Het (kamernet.nl)

Checklist op jezelf wonen

Je slaat je vleugels uit en hebt een eigen plek gevonden. Zorg dat je alles goed geregeld hebt zodat je geen zorgen hebt! Denk aan het regelen van een energiecontract, aanmelding bij het waterbedrijf en geef je verhuizing op tijd door bij de gemeente. Download hier de checklist voor een verhuizing van de Consumentenbond: De ultieme verhuischecklist

 Wist je dat? Je verplicht binnen 4 dagen je verhuizing moet doorgeven aan de gemeente waar je woont?

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Ma 13:00 tot 17:00. Di 9:00 tot 17:00. Wo 9:00 tot 17:00. Do 13:00 tot 17:00. Vrij 9:00 tot 17:00.

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur.

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Zomersluiting tot eind augustus

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

Elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

HU GEZOND&WEL Centrum

GEZOND&WEL Centrum HU

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

Elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur.

Foto De Dreef Overvecht

Buurtcentrum de Dreef

Inloopspreekuur

Schooneggendreef 27C

Elke donderdag van 9:30 tot 11:30 uur.

zie kaart