Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen met weinig geld. Met tips en handige info! 

arrow_backTerug

Hulp bij geldzaken

‘Toen ik mijn verhaal had gedeeld sliep ik die nacht voor het eerst als een roos’ [Edgar, 26 jaar)

Geld hebben is heel fijn. Het is fijn als alles goed gaat, maar geldzaken kunnen soms best ingewikkeld zijn. Kom je er zelf even niet uit? Dan zijn er veel organisaties die je advies kunnen geven om je op weg te helpen. Soms is het fijn als iemand even met je mee kan kijken. In Utrecht zijn er veel organisaties die jou kunnen helpen. Hieronder vind je een overzicht van deze organisaties en waarmee ze jou kunnen helpen.

Juridische hulp

De wet- en regelgeving kan soms lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als werk, ziekte, ontslag, problemen met de verhuurder of CJIB-boetes. Er zijn verschillende organisaties die samen met jou kunnen kijken waar je recht op hebt en of alles op de juiste manier gedaan wordt. Zij kunnen je vertellen wat je het beste kan doen in jouw situatie.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies. Ze kunnen je uitleggen wat je kunt doen als je bijvoorbeeld vragen hebt over contracten, een conflict met je werkgever of je huurbaas of wat je rechten en plichten zijn als je ziek bent of een product geleverd hebt gekregen dat niet aan je verwachtingen voldoet. Het Juridisch Loket geeft ook advies op andere onderwerpen. Dit is terug te vinden op hun website.

Meer informatie

Gratis juridisch advies | Het Juridisch Loket

Sociaal Raadslieden in de Buurtteams

In alle wijken van Utrecht zijn buurtteams. Bij ieder buurtteam werken ook sociaal raadslieden van U Centraal. Zij helpen bij vragen en problemen over wetten en regelgeving. Ze zorgen ook dat je weet welke regelingen en voorzieningen je aan kunt vragen. In contact komen met de sociaal raadslieden kan via het buurtteam en is gratis. Je kunt binnenlopen of een afspraak maken. Vaak heb je eerst contact met een medewerker van het Buurtteam. Via de website van het Buurtteam vind je snel het buurtteam bij jou in de wijk.

Meer informatie

Sociaal Raadslieden

www.buurtteamsutrecht.nl

Strafrechtswinkel Utrecht

De strafrechtswinkel geeft gratis rechtshulp op het gebied van straf- en bestuursrecht. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen als je een CJIB-boete of een boete van een uitkeringsinstantie hebt gekregen waar je het niet mee eens bent. Zij hebben wekelijks een gratis inloopspreekuur. Check de website voor meer informatie.

Meer informatie

Home - Strafrechtswinkel Utrecht

 

Financiële hulp

Financiële hulp betekent zeker niet dat je schulden hebt. Financiële hulp is heel breed. Soms heb je een vraag, wil je weten waar je recht op hebt of maak je je zorgen over geld. Misschien wil je beter leren om je administratie te regelen of hoe je goed om kunt gaat met je geld. Binnen Utrecht wordt er veel aangeboden om je te helpen met je vragen over geld.

De Geldzaak

Inwoners van Utrecht met vragen of zorgen over geldzaken kunnen voor informatie en advies aankloppen bij de deskundigen van de Geldzaak van U Centraal. De Geldzaak kan bijvoorbeeld uitzoeken of iemand in aanmerking komt voor toeslagen, zoals de energietoeslag of huurtoeslag. Hulp van de Geldzaak is gratis en als je dat wil anoniem. Bij de Geldzaak op de Steenweg 20 kunnen mensen van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 uur en 17:00 uur altijd binnenlopen. Een afspraak maken kan ook. Naast de locatie op de Steenweg, zijn er wekelijks ook spreekuren op verschillende plekken in de stad. Daarnaast is het mogelijk om je vragen per mail, telefoon of per WhatsApp te stellen. De openingstijden en locaties zijn te vinden op de website.

Meer informatie

www.degeldzaak.nl

030 236 17 66 (bellen en Whatsappen)

info@degeldzaak.nl

Financieel Vrijwilliger Thuis

Financieel vrijwilligers komen bij mensen thuis om te helpen bij de administratie. Ze leren ook hoe iemand zelf zijn geldzaken goed kan regelen. U Centraal biedt financieel vrijwilligers aan. Daarnaast zijn er ook nog andere organisaties die financieel vrijwilligers aanbieden. Check de verwijskaart voor het complete overzicht.  

Meer informatie

www.u-centraal.nl/vrijwilligerfinancien

Verwijskaart_DEF.indd (u-centraal.nl)

Workshops

Stichting U Centraal biedt workshops aan voor inwoners van Utrecht op het gebied van financiën en levensgebeurtenissen. Deze workshops heten Grip op financiën, Online op orde, Financiën bij veranderingen in je leven, 18 jaar? Wordt geldwijzer!, Financiën bij arbeidsongeschiktheid, Financiën bij ontslag, Financiën en ziek bij de werkgever en nog meer. Je kunt je aanmelden via de website.

Meer informatie

Cursussen

Schulddienstverlening Gemeente Utrecht

Heb je schulden? Dan kan de gemeente Utrecht je helpen dit op te lossen. Je kunt daar terecht voor een vrijblijvend gesprek. Bij de gemeente Utrecht is er bij de schulddienstverlening een Team Jongeren dat zich richt op hulp bij geldzorgen bij jongeren. Zij gaan samen met jou op zoek naar een oplossing voor jouw geldzaken en schulden. Ze kijken ook met je naar wat je nodig hebt om een schuldenvrije toekomst te hebben waarin je controle hebt over je eigen geldzaken.

Meer informatie

Hulp bij geldzorgen voor jongeren | Gemeente Utrecht

Ondernemer Centraal Gemeente Utrecht

Ben je zelfstandig ondernemer of zzp’er en heb je vragen over je onderneming? Dan is Ondernemer Centraal van de gemeente Utrecht misschien wel iets voor jou. Ondernemer Centraal geeft je advies en helpt je op weg binnen de vele organisaties die er zijn om ondernemers te ondersteunen.

Meer informatie

Ondernemer Centraal | Gemeente Utrecht

 

Maatschappelijke hulp

JoU

Stichting JoU organiseert activiteiten voor jongeren van 10 tot 23 jaar in Utrecht. Je kan daar samen sporten, koken, rappen of chillen. JoU is waar jongeren zijn: op school, op straat, op social media, op sportclubs, op pleintjes, in parken en bij evenementen. Op vaste JoU-locaties in elke wijk organiseren ze activiteiten en kan je binnenlopen.

Meer informatie

www.jou-utrecht.nl

JoU030

Allerlei informatie voor jongeren uit Utrecht over verschillende thema’s zoals lichaam & gevoel, relatie & seks, familie & vrienden, pesten & Geweld, en Roken, Drank & Drugs is te vinden op het online jongerenplatform.

Meer informatie

www.jou030.nl

Buurtteam bij jou in de wijk of op school

Heb je niet alleen financiële vragen maar ook vragen over school, werk, huisvesting, hobby’s of mentale gezondheid? Dan kan je contact opnemen met het buurtteam bij jou in de wijk. Via de website kan je jouw postcode invullen en krijg je de contactgegevens van het buurtteam bij jou in de wijk te zien.

Meer informatie

[devMode] Buurtteams Utrecht | Iedereen kan soms hulp gebruiken

Back Up

Ben je (bijna) dakloos en heb je hulp nodig? Dan kan Stadsteam Back Up je helpen. Zij helpen je ook als je uit detentie bent gekomen. Er is dan hulp bij praktische zaken als opvang, medische hulp, eten, een briefadres en geldzaken.

Meer informatie

Voor jongvolwassenen - Stadsteam Back Up

Studieloopbaanbegeleider of mentor

Een studieloopbaanbegeleider of mentor van jouw studie of opleiding biedt persoonlijke begeleiding bij jouw loopbaan en voortgang bij jouw studie. Daarnaast kan je bij hem/haar terecht als je obstakels hebt die jouw studie of opleiding in de weg staan. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in gesprek kunt gaat als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over jouw financiële situatie. Zij kunnen jou helpen, informeren, adviseren of doorverwijzen om jouw financiële situatie beter te maken. Uiteraard kan je ook andere zorgen delen met jouw studieloopbaanbegeleider of mentor.

Papiercafé

Papiercafés helpen mensen die met de post of op de computer brieven en andere papieren krijgen die moeilijk te begrijpen zijn. Ook helpt het papiercafé met het invullen van formulieren. De hulp van de vrijwilligers van het papiercafé is gratis. Check de website voor de locaties en tijden van het spreekuur.

Meer informatie

www.papiercafe.nl

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Dat kan op onderstaande manieren. Of loop binnen op één van onze locaties. Wil je weten hoe een bezoek bij ons eruit ziet? We leggen het je uit in het filmpje. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Maandag en donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Dinsdag, woensdag en vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.

Bibliotheek Neude

Bibliotheek Neude

Inloopspreekuur

Neude 11

elke donderdag van 15:00 tot 17:00 uur

Amazonedreef

Gezondheids centrum Amazonedreef

Inloopspreekuur

Amazonedreef 41

Elke donderdag van 9:00 tot 11:30 uur

Zuilen Legers des Heils

Bij Bosshardt Leger des Heils Zuilen

Inloopspreekuur Leger des Heils Zuilen

Prinses Margrietstraat 22

Elke dinsdag van 13:30 tot 15:30 uur

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00-17:00 uur

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur

zie kaart