Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

Rondkomen en slim besparen

‘Door overzicht te hebben in mijn financiën heb ik meer rust en ben ik zelfverzekerd.’ [Morris, 20]

Al je bankzaken gaan digitaal. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om overzicht te houden van wat er allemaal binnen komt en waar je je geld aan uitgeeft. Hieronder staan tools waarmee je je geldzaken op orde kunt krijgen en houden. 

Financiële tools

Een opgeruimde administratie betekent vaak meer rust in je hoofd. Om overzicht te krijgen in je financiële situatie en administratie heeft Nibud een stappenplan: Grip op geld. Om dit stappenplan te kunnen doorlopen kun je financiële tools downloaden. Deze tools zijn bijvoorbeeld budgetoverzichten in Excel, een to do-lijst en een kasboek. Je kunt deze overzichten downloaden via de website U Map - UGids en vervolgens ga je zelf met deze tools aan de slag! Heb je liever een fysieke map voor al je administratie? Bij de Geldzaak op de Steenweg 20 kun je een gratis map ophalen met tabbladen en de andere financiële tools die hierboven worden genoemd. Kom je er niet helemaal uit? Dan helpen wij je graag!

Tips:

 • Koop alleen dingen als je het geld op het moment van aanschaffen hebt en koop niet op afbetaling.
 • Denk bewust na over een aankoop. Slaap er een nachtje over. Als je online winkelt, plaats het product dan in je winkelmandje en kijk of je het een dag later nog zo graag wilt.
 • Check aanbiedingen voor producten die je altijd gebruikt/nodig hebt. Kijk voor drogisterijproducten ook eens online.

U-pas

De U-pas is een gratis pas voor Utrechters onder een bepaald inkomen. Op de website kun je de inkomensgrens vinden. Op de U-pas staat een tegoed dat je kunt gebruiken voor onder meer sport, cultuur en ontspanning. U-pashouders krijgen ook korting op allerlei dingen, zoals een bibliotheek abonnement of een bioscoopkaartje. Je kunt een U-pas aanvragen via de website. Het U-pasjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Op de website staat voor welke datum een aanvraag voor het volgende jaar ingediend moet zijn. Ben je een voltijdstudent? Dan heb je geen recht op een U-pas.

Voor meer informatie zie:

www.u-pas.nl

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is een geldbedrag om extra of hoge uitgaven te betalen. Het gaat daarbij om noodzakelijke kosten voor een bijzondere situatie.

Voor meer informatie zie:

www.utrecht.nl > bijzondere bijstand 

of bel 14 030 (voor hulp bij de aanvraag)

Voedselbank

Als je per maand minder dan € 250,- (als alleenstaande) of € 350,- (als echtpaar) over hebt om je boodschappen van te doen, kun je in aanmerking komen voor de voedselbank. Je kunt dan elke week een pakket met voedingsmiddelen ophalen bij een uitgiftepunt bij jou in de wijk. Een aanmelding kun je online doen via de website van de voedselbank. Bij de aanmelding moet je een formulier invullen met jouw gegevens. Hier vragen ze ook om jouw financiële gegevens zoals jouw inkomsten en bepaalde uitgaven.

Voor meer informatie zie: 

Voedselbank Utrecht

Tips:

 • Check jouw recht op regelingen en voorzieningen op BerekenUwRecht (nibud.nl)!
 • Op utrechtsegeldzoeker.nl staat een overzicht van landelijke en lokale fondsen voor alle doelgroepen. Meestal kun je niet zelf een aanvraag indienen bij een fonds. Dit moet een tussenpersoon doen, zoals een hulpverlener, leerkracht of huisarts.

Energie

Energiebox gemeente Utrecht

In samenwerking met verschillende woningbouwverenigingen in Utrecht biedt de gemeente Utrecht een gratis Energiebox aan. Je kunt kiezen uit twee verschillende boxen. Eén box is voor woningen die goed geïsoleerd zijn en de andere is voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Je kunt een box aanvragen via de website van de Energiebox. Je krijgt dan een adviesgesprek, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten.

Tips:

 • Kook water in de waterkoker voordat je het water op het gasfornuis zet.
 • Gebruik een timer op je telefoon bij het douchen en probeer zo kort mogelijk te douchen.
 • Doe de verwarming uit als je het huis uit gaat.
 • Laat de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.

Uitjes

CJP app (was vroeger de CJP-pas) 

Wie: Jongeren tot 30 jaar.
Wat: met de CJP-app kun je korting krijgen op tickets voor festivals, favoriete merkkleding, theater, bioscoop, concerten en meer!
Waar: www.cjp.nl
Kosten: €17,50 per jaar. MBO en middelbare scholieren gratis😊

BOKS Jongerencultuurhuis

BOKS biedt jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen op het gebied van muziek, dans, film, theater, fotografie, mode, podcasts en meer. Aanmelden voor de BOKS-community is gratis. Jongeren mogen gebruikmaken van studio’s, workshops, kennis en begeleiding zonder verplichtingen of kosten. BOKS Jongerencultuurhuis heeft drie vestigingen in Utrecht. In Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn.

Voor meer informatie zie: 

www.bokscultuurhuis.nl

Tip

 • Zin in een drankje en gratis toegang tot kunstexposities? Ga dan eens naar de Nijverheid. Dit is een culturele vrijhaven in het Werkspoorkwartier met ateliers en creatieve werkplekken, kunstenaars en ontwerpers.

Eten

Too good to Go

In de app van Too good to Go worden magic boxen aangeboden. In deze boxen zitten producten die voor winkels tegen de verkoopdatum aan zitten. Dit betekent niet dat het niet meer houdbaar is. De producten in de magic box worden aangeboden tegen een lagere prijs dan de totaalprijs als je deze los in de winkel zou kopen. Je redt hiermee het eten dat anders wordt weggegooid en je bespaart geld op je boodschappen! Win-Win!

Voor meer informatie zie:

www.toogoodtogo.nl

Tips:

 • Maak een weekplanning voor je boodschappen en voorkom dat je elke dag naar de supermarkt gaat. Als je één of twee keer per week naar de supermarkt gaat, geef je minder geld uit.
 • Kook voor meerdere dagen en vries het in.

Spullen

Weggeefwinkel

Wie: iedereen
Wat: je kunt hier terecht voor gratis kleding, huishoudelijke apparatuur, meubels en meer.
Waar: www.weggeefwinkelutrecht.nl en www.weggeefwinkels.nl 
2e Daalsedijk 2a, Utrecht

Openingstijden: woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur; donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur.

Weggeefhoek en gratis af te halen

Heb je nog spullen voor je kamer nodig? Kijk op de weggeefhoek online of de facebookgroep voor gratis af te halen spullen in Utrecht: Weggeefhoek Utrecht 
Facebook groep > Gratis ophalen in Utrecht en omgeving 

Tips:

 • Koop je schoolboeken tweedehands.
 • Kijk op Pinterest voor goedkope zelfgemaakte verjaardagscadeaus!

Kleding

Dress for Succes

Als je een outfit nodig hebt voor een sollicitatiegesprek bij een stageplek of voor een nieuwe baan kun je hiervoor bij Dress for Success terecht. Dit is voor iedereen met een minimuminkomen zoals de bijstandsuitkering of studiefinanciering van DUO. Er staan deskundige vrijwilligers klaar voor kledingadvies. Je kunt een afspraak maken. Een afspraak begint eerst met een persoonlijk gesprek en duurt ongeveer een uur.

Voor meer informatie zie: 

www.dressforsuccess.nl

Kringloopwinkel

In Utrecht zijn er 36 winkels waar je kunt shoppen voor tweedehandskleding en spullen. De kringloopwinkels in Utrecht kun je vinden via deze website: www.allekringloopwinkels.nl/utrecht. Met handige zoekfilters kun je de juiste winkel vinden voor je tweedehandskleding en spullen.

Tips:

 • Koop je kleding tweedehands of via een outletwinkel.
 • Kijk of je je kleding kunt ruilen via groepen op Instagram of Facebook bijvoorbeeld. 

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Ma 13:00 tot 17:00. Di 9:00 tot 17:00. Wo 9:00 tot 17:00. Do 13:00 tot 17:00. Vrij 9:00 tot 17:00.

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur.

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

Elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

HU GEZOND&WEL Centrum

GEZOND&WEL Centrum HU

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

Elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur.

Foto De Dreef Overvecht

Buurtcentrum de Dreef

Inloopspreekuur

Schooneggendreef 27C

Elke donderdag van 9:30 tot 11:30 uur.

zie kaart