Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

Rondkomen en slim besparen

‘Door overzicht te hebben in mijn financiën heb ik meer rust en ben ik zelfverzekerd.’ [Morris, 20]

Al je bankzaken gaan digitaal. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om overzicht te houden van wat er allemaal binnen komt en waar je je geld aan uitgeeft. Hieronder zie je 2 voorbeelden van budgetten: één van een HBO/WO student met een bijbaan en één van een MBO-student met een bijbaan. Dit is een budget per maand.

 Budget HBO/WO + Bijbaan

 

Budget MBO + bijbaan

 

Financiële tools

Een opgeruimde administratie betekent vaak meer rust in je hoofd. Om overzicht te krijgen in je financiële situatie en administratie heeft Nibud een stappenplan: Stappenplan Grip op geld - Nibud. Om dit stappenplan te kunnen doorlopen kan je financiële tools downloaden. Deze tools zijn bijvoorbeeld budgetoverzichten in Excel, een to do-lijst en een kasboek. Je kan deze downloaden via deze website U Map - UGids en vervolgens ga je zelf met deze tools aan de slag! Heb je liever een fysieke map voor al je administratie? Bij de Geldzaak op Steenweg 20 kan je een gratis map ophalen met tabbladen en de andere financiële tools die genoemd zijn. Lukt het niet? Dan helpen wij je!

Tips:

 • Koop alleen dingen als je het geld op het moment van aanschaffen hebt en koop niet op afbetaling.
 • Denk bewust na over een aankoop. Slaap er een nachtje over. Als je online winkelt, plaats het product dan in je winkelmandje en kijk of je het een dag later nog zo graag wilt.
 • Check aanbiedingen voor producten die je altijd gebruikt/nodig hebt. Kijk voor drogisterijproducten ook eens online.

U-pas

De U-pas is een gratis pas voor Utrechters onder een bepaald inkomen. Op de website kan je de inkomensgrens vinden. Op de U-pas staat een tegoed dat je kunt gebruiken voor onder meer sport, cultuur en ontspanning. U-pashouders krijgen ook korting op allerlei dingen, zoals een bibliotheekabonnement of een bioscoopkaartje. Je kan een U-pas aanvragen via de website. Het U-pasjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Op de website staat voor welke datum een aanvraag voor het volgende jaar ingediend moet zijn. Ben je een voltijdstudent? Dan heb je geen recht op een U-pas.

Meer informatie

www.u-pas.nl

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is een geldbedrag om extra of hoge uitgaven te betalen. Het gaat daarbij om noodzakelijke kosten voor een bijzondere situatie.

Meer informatie

Product - Bijzondere bijstand - Online loket (utrecht.nl)

030 286 52 11 (voor hulp bij de aanvraag)

Voedselbank

Als je per maand minder dan € 250,- als alleenstaande of € 350,- als echtpaar over hebt om je boodschappen te doen, kan je in aanmerking komen voor de voedselbank. Je kan dan elke week een pakket met voedingsmiddelen ophalen bij een uitgiftepunt bij jou in de wijk. Een aanmelding kan je online doen via de website van de voedselbank. Bij de aanmelding moet je een formulier invullen met jouw gegevens. Hier vragen ze ook om jouw financiële gegevens zoals jouw inkomsten en bepaalde uitgaven.

Meer informatie

Voedselbank Utrecht – Voedselbank Utrecht

Tips:

 • Check jouw recht op regelingen en voorzieningen op BerekenUwRecht (nibud.nl)!
 • Op utrechtsegeldzoeker.nl staat een overzicht van landelijke en lokale fondsen voor alle doelgroepen. Meestal kan je niet zelf een aanvraag indienen bij een fonds. Dat moet een tussenpersoon doen, zoals een hulpverlener, leerkracht of huisarts.

 

Energie

Energiebox gemeente Utrecht

In samenwerking met verschillende woningbouwverenigingen in Utrecht biedt de gemeente Utrecht een gratis Energiebox aan. Je kunt kiezen uit twee verschillende boxen. Eén box is voor woningen die goed geïsoleerd zijn en de andere is voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn. Je kunt een box aanvragen via deze website Gemeente Utrecht | Energiebox. Je krijgt dan een adviesgesprek, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten.

Tips:

 • Kook water in de waterkoker voordat je het op het gasfornuis zet.
 • Gebruik een timer op je telefoon bij het douchen en probeer zo kort mogelijk te douchen.
 • Doe de verwarming uit als je het huis uit gaat.
 • Laat de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.

Uitjes

CJP-pas

Wie: Jongeren tot 30 jaar.
Wat: met een CJP-pas kan je korting krijgen op tickets voor festivals, favoriete merkkleding, theater, bioscoop, concerten en meer!
Waar:  Zien Scoren Gaan | CJP
Kosten: €17,50 per jaar. MBO en middelbare scholieren gratis😊

BOKS Jongerencultuurhuis

BOKS biedt jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen op het gebied van muziek, dans, film, theater, fotografie, mode, podcasts en meer. Aanmelden voor de BOKS-community is gratis. Jongeren mogen gebruikmaken van studio’s, workshops, kennis en begeleiding zonder verplichtingen of kosten. BOKS Jongerencultuurhuis heeft drie vestigingen in Utrecht. In Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn.

Meer Informatie

www.bokscultuurhuis.nl

Tip

 • Zin in een drankje en gratis toegang tot kunstexposities? Ga dan eens naar de Nijverheid. Dit is een culturele vrijhaven in het Werkspoorkwartier met ateliers en creatieve werkplekken, kunstenaars en ontwerpers.

 

Eten

Too good to Go

In de app van Too good to Go worden magic boxen aangeboden. In deze boxen zitten producten die voor winkels tegen de verkoopdatum aan zitten. Dit betekent niet dat het niet meer houdbaar is. De producten in de magic box worden aangeboden tegen een lagere prijs dan de totaalprijs als je deze los in de winkel zou kopen. Je redt hiermee het eten dat anders wordt weggegooid en bespaart geld op je boodschappen! Win-Win!

Meer informatie

Red overgebleven eten (toogoodtogo.nl)

 

Tips:

 • Maak een weekplanning voor je boodschappen en voorkom dat je elke dag naar de supermarkt gaat. Als je één of twee keer per week naar de supermarkt gaat, geef je minder geld uit.
 • Kook voor meerdere dagen en vries het in.

 

Spullen

Weggeefwinkel

Wie: iedereen
Wat: je kan hier terecht voor gratis kleding, huishoudelijke apparatuur, meubels en meer.
Waar: www.weggeefwinkelutrecht.nl en www.weggeefwinkels.nl 
2de Daalsedijk 2a

Openingstijden: woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Weggeefhoek en gratis af te halen

Heb je nog spullen voor je kamer nodig? Kijk op de weggeefhoek online of de facebookgroep voor gratis af te halen spullen in Utrecht: Weggeefhoek - Utrecht - gratis af te halen spullen
Gratis ophalen in Utrecht en omgeving | Facebook

Tips:

 • Koop je schoolboeken tweedehands.
 • Kijk op Pinterest voor goedkope zelfgemaakte verjaardagscadeaus!

 

Kleding

Dress for Succes

Als je een outfit nodig hebt voor een sollicitatiegesprek bij een stageplek of voor een nieuwe baan kan je hiervoor bij Dress for Succes terecht. Het is een optie voor iedereen met een minimuminkomen zoals de bijstandsuitkering of studiefinanciering van DUO. Er staan deskundige vrijwilligers klaar voor kledingadvies. Je kan hier een afspraak maken. Een afspraak begint eerst met een persoonlijk gesprek en duurt ongeveer een uur.

Meer informatie

Op weg naar werk / Utrecht | DRESS FOR SUCCESS

Kringloopwinkel

In Utrecht zijn er 36 winkels waar je kan shoppen voor tweedehandskleding. Ook de kringloopwinkels kan je vinden via deze website Kringloopwinkels in Utrecht (allekringloopwinkels.nl). Met handige zoekfilters kan je de juiste winkel vinden voor je tweedehandsspullen.

 

Tips:

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Maandag en donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Dinsdag, woensdag en vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.

Bibliotheek Neude

Bibliotheek Neude

Inloopspreekuur

Neude 11

elke donderdag van 15:00 tot 17:00 uur

Amazonedreef

Gezondheids centrum Amazonedreef

Inloopspreekuur

Amazonedreef 41

Elke donderdag van 9:00 tot 11:30 uur

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur

HU GEZOND&WEL Centrum

GEZOND&WEL centrum HU, Utrecht Science Park

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur

zie kaart