Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

Studie

‘Oeps, aan het eind van mijn studie bleek ik € 20.000 schuld te hebben.’ [Joris, 24 jaar]

Als je een opleiding volgt, zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Je hebt vaak boeken of andere materialen en spullen nodig. En een opleiding kost geld. Gelukkig helpt de overheid je ook een beetje bij het betalen van je opleiding. Hieronder vind je een overzicht van wat je moet regelen als je gaat studeren of juist stopt.

Regelen als je gaat studeren


Studiefinanciering DUO
Studiefinanciering bestaat uit een aantal onderdelen. De basisbeurs, de aanvullende beurs, het collegegeldkrediet, een lening en een studentenreisproduct. Per opleidingsniveau zijn de voorwaarden verschillend.

MBO

Je hebt recht op een basisbeurs vanaf het eerste kwartaal na je 18e verjaardag. Vraag ook de aanvullende beurs aan. Er wordt dan voor jou berekend of je hier recht op hebt. Daarnaast heb je recht op een studentenreisproduct vanaf het moment dat je opleiding begint. Bij niveau 1 en 2 is de basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct altijd een gift. Bij niveau 3 en 4 worden de basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct alleen omgezet in een gift als je binnen 10 jaar een diploma haalt.

Heb je een bijbaan naast je MBO-opleiding? Hartstikke goed! Zorg wel dat je onder de bijverdiengrens blijft van € 15.828,77 bruto per jaar!

HBO of WO

Zodra je begint met studeren heb je recht op een aanvullende beurs en studentenreisproduct. De aanvullende beurs wordt ook wel een prestatiebeurs genoemd. Lees altijd goed na of je de aanvullende beurs en het studentenreisproduct moet terugbetalen of dat dit een gift is! Bekijk hier hoe dit geregeld is. Naast deze onderdelen bestaat er ook nog een collegegeldkrediet. De hoogte hiervan is afhankelijk van hoe hoog het collegegeld is voor jouw opleiding. Het collegegeldkrediet is een lening om je collegegeld te betalen en wordt direct aan school betaald. Lees hier meer over het collegegeldkrediet.

Lening bij DUO
Het is mogelijk om naast de basisbeurs (alleen beschikbaar voor MBO-studenten), aanvullende beurs en studentenreisproduct een lening af te sluiten of collegegeldkrediet (alleen bij HBO) aan te vragen bij DUO. Het grootste verschil met de andere onderdelen van studiefinanciering is, dat je een lening altijd moet terugbetalen inclusief eventuele rente. Lees de informatie goed door op de website van DUO. 

 Heb je hierover vragen, bel/app ons dan gerust voor gratis advies via 030-2361766

Wist je dat?

  • Je vanaf 18 jaar lesgeld of collegegeld moet betalen?
  • Een studieschuld bij DUO invloed kan hebben op het verkrijgen van een hypotheek?
  • Je een studentenreisproduct kunt aanvragen voor je 18e verjaardag?

Tegemoetkoming scholieren DUO

Als je VMBO, HAVO, VWO of VAVO-onderwijs volgt en 18 jaar of ouder bent heb je recht op een Tegemoetkoming Scholieren van DUO. Je hebt dan recht op een basistoelage en soms ook een aanvullende toelage (een toelage = geld). Vraag deze aan zodra je 18 jaar bent geworden. Het recht begint vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag! Je ontvangt deze toelage elke maand zolang je schooljaar nog loopt. Belangrijk om te weten, je hoeft dit niet terug te betalen aan DUO. Kijk hier hoeveel dit per maand is: 

Meer informatie
Tegemoetkoming scholieren - DUO

Wist je dat? Je ook recht hebt op een Tegemoetkoming Scholieren als je nog thuis bij je ouders woont?

Tip: bereken hier hoeveel recht je hebt op studiefinanciering of de tegemoetkoming scholieren 

Studietoeslag Gemeente Utrecht

Naast een studie of opleiding hebben veel studenten één of meer bijbaantjes. Als je een beperking of chronische ziekte hebt, lukt het niet altijd om een bijbaan naast je studie of opleiding te hebben. Is dit bij jou het geval? Kijk dan of je recht hebt op de studietoeslag van de gemeente Utrecht.  Dit is een bedrag van €311,- per maand. Als je stopt met je studie of opleiding moet je dit meteen doorgeven aan de gemeente Utrecht.
Meer informatie

Product - Studietoeslag aanvragen - Online loket (utrecht.nl)

Wist je dat? Je studietoeslag ook met terugwerkende kracht aan kunt vragen?

Tip: Wil je hulp hebben bij het aanvragen van deze regelingen? Loop langs bij de Geldzaak op Steenweg 20 in Utrecht of bel, app of mail ons! Onze hulp is –altijd- gratis.

Regelen na je studie

Studielink uitschrijven

Stop je met je studie of heb je je diploma behaald? Schrijf je dan zo snel mogelijk uit bij Studielink. De uitschrijfdatum is de maand waarin je je laatste cijfer hebt gehaald. Dit betekent dus dat het niet de maand is waarin je je diploma krijgt. Stichting Studielink

Studentenreisproduct en studiefinanciering stopzetten

Als je geen vervolgstudie gaat doen, stop dan je studiefinanciering en je studentreisproduct op tijd. Dit betekent dat je het uiterlijk op de 1e dag van de maand waarin je geen studiefinanciering meer wilt ontvangen of mag ontvangen moet stopzetten. Een voorbeeld: vanaf 1 augustus heb je geen recht meer op studiefinanciering. Je kan het stopzetten dan uiterlijk 1 augustus doorgeven via de website van DUO. Als je dit pas op 2 augustus doorgeeft kan je het alleen nog maar stopzetten per 1 september en riskeer je een boete als je toch je studentenreisproduct gebruikt.

Stap 1: geef door bij DUO per wanneer de studiefinanciering en het studentenreisproduct stopgezet moet worden. Studiefinanciering stopzetten- DUO
Stap 2: Ga naar een NS-kaartenautomaat om je studentenreisproduct definitief stop te zetten op jouw OV-chipkaart.  
Stap 3: Ga na wat je moet terugbetalen bij DUO en wanneer de afbetaling gaat beginnen. Schuld terugbetalen - DUO

Wist je dat? Als je je diploma niet haalt binnen 10 jaar, dan moet je de aanvullende beurs terugbetalen
Je kunt 1 jaar gratis flex-dalurenabonnement bij NS aanvragen na je studie
Afgestudeerd? Cadeau: reis met 40% korting na je studie | NS | NS

Inkomen na je studie

Wanneer je jouw studie of opleiding bent gestopt of je diploma hebt behaald, ga je wellicht op zoek naar een baan. Als het niet meteen lukt om een baan te vinden, is het belangrijk dat je wel inkomsten hebt. Het is dan mogelijk om een bijstandsuitkering aan te vragen bij de gemeente Utrecht. Deze uitkering wordt ook wel Participatiewet-uitkering genoemd. Om een bijstandsuitkering te krijgen, moet je ouder zijn dan 18 jaar en geen studiefinanciering meer hebben. De hoogte van deze uitkering hangt af van jouw leeftijd. Tussen de 18 en 21 jaar heb je recht op een aangepaste lagere norm. Bij deze uitkering ben je verplicht om te solliciteren of op zoek te gaan naar een vervolgopleiding.  

Meer informatie

Hoogte bijstandsuitkering | Gemeente Utrecht

Studiekeuze

Het is soms niet makkelijk om te kiezen welke opleiding of studie bij jou past. Daarom is het belangrijk om hierover te praten met mensen in jouw omgeving. Onderstaande tips kunnen je op weg helpen bij het maken van de studiekeuze.

*heb je een diploma op MBO-niveau 2 of lager, dan kan je een gratis STAP Ontwikkeladvies krijgen van een loopbaanadviseur. Klik hier voor een overzicht van de coaches STAP-budget.nl | Vind een coach.

STAP-budget

Het STAP-budget kan je aanvragen als je een cursus, opleiding of studie wil gaan doen. Het budget is €1000,- euro. De aanvraag komt steeds per aangekondigde datum beschikbaar op de website van de Rijksoverheid. Wanneer het budget op is moet je wachten op de volgende ronde. Er zijn een paar voorwaarden verbonden aan de toekenning van het STAP-budget. Je moet bijvoorbeeld ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan de AOW-leeftijd. Verder moet de cursus, training of opleiding in het STAP-scholenregister staan. Voor meer informatie en het doen van een aanvraag ga je naar deze website: STAP-budget voor scholing en ontwikkeling | Leven Lang Ontwikkelen | Rijksoverheid.nl

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Maandag en donderdag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Dinsdag, woensdag en vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.

Bibliotheek Neude

Bibliotheek Neude

Inloopspreekuur

Neude 11

elke donderdag van 15:00 tot 17:00 uur

Amazonedreef

Gezondheids centrum Amazonedreef

Inloopspreekuur

Amazonedreef 41

Elke donderdag van 9:00 tot 11:30 uur

Zuilen Legers des Heils

Bij Bosshardt Leger des Heils Zuilen

Inloopspreekuur Leger des Heils Zuilen

Prinses Margrietstraat 22

Eén keer per twee weken op dinsdag van 13:30 tot 15:30 uur (in de even weken)

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur

Locatie foto komt later

GEZOND&WEL centrum HU, Utrecht Science Park

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur

zie kaart