Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

Studie

‘Oeps, aan het eind van mijn studie bleek ik € 20.000 schuld te hebben.’ [Joris, 24 jaar]

Als je een opleiding volgt, zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Je hebt vaak boeken of andere materialen en spullen nodig. En een opleiding kost geld. Gelukkig helpt de overheid je ook een beetje bij het betalen van je opleiding. Hieronder vind je een overzicht van wat je moet regelen als je gaat studeren of juist stopt.

Studiefinanciering van DUO

Vanaf het studiejaar 2023/2024 is er veel veranderd betreft de studiefinanciering. Hier vind je de de actuele informatie over de studiefinanciering. Studeerde je al voor dit studiejaar? Dan is er voor jou mogelijk sprake van overgangsrecht. Deze informatie is per persoonsafhankelijk. Heb je hier vragen over, neem vooral met ons contact op. Door op de onderstreepte woorden te klikken, krijg je extra informatie. 

De aanvraag doe je via Mijn DUO. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen:

Tip: vraag altijd de aanvullende beurs aan. Elk jaar wordt opnieuw gekeken of en hoe veel recht er bestaat.

Voorwaarden
Welke voorwaarden er zijn voor het recht op studiefinanciering, hangt af van je opleiding en nationaliteit. Zo moet je opleiding minimaal 1 jaar duren. Ook moet de opleiding erkend zijn. School kan vertellen of dit zo is. Verder moet het een voltijd of duale studie zijn. Je kunt dus geen studiefinanciering krijgen voor een deeltijd of bbl-opleiding. De ingangsdatum van de studiefinanciering hangt af van de opleiding:

  • Mbo
    Studiefinanciering start vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag.
    Let op: je studentenreisproduct kan wel vóór je 18e verjaardag aangevraagd worden!
  • Hbo of universiteit
    Studiefinanciering start vanaf het moment dat je start met studeren. dit geldt ook als je nog geen 18 jaar bent. 

Hoogte studiefinanciering
De hoogte van je studiefinanciering is afhankelijk van je woonsituatie en je opleiding. Hier vind je meer informatie over de actuele hoogtes van de verschillende onderdelen van studiefinanciering.

Wist je dat?

  • Het ook mogelijk is om minder dan een maximale beurs aan te vragen? Als je op tijd je diploma haalt, krijg je automatisch nog het bedrag dat je eerder niet hebt ontvangen.
  • Je de hoogte van je beurs kunt wijzigen gedurende het schooljaar?

Duur studiefinanciering
De duur van je studiefinanciering  hangt af van je opleiding. Ook als je niet alle onderdelen van studiefinanciering ontvangt, gaat dit wel af van je tegoed. Het is mogelijk om je tegoed op te sparen. Je moet dan de volledige studiefinanciering stopzetten. Je kunt studiefinanciering vervolgens weer aanvragen als je dit wil. Let op dat je wel je studiefinanciering gebruikt binnen 10 jaar. Na 10 jaar komen je maanden die nog over zijn te vervallen.

Als je van mbo naar hbo gaat, krijg je helemaal opnieuw recht op studiefinanciering.

Let op: Studiefinanciering is niet altijd een gift. Check de website van DUO om te kijken wat in jouw situatie geldt. 

 Heb je hierover vragen, bel/app ons dan gerust voor gratis advies via 030-2361766

Wist je dat?

  • Je vanaf 18 jaar lesgeld of collegegeld moet betalen?
  • Een studieschuld bij DUO invloed kan hebben op het verkrijgen van een hypotheek?
  • Je een studentenreisproduct kunt aanvragen voor je 18e verjaardag?

 

Tegemoetkoming scholieren DUO

Als je VMBO, HAVO, VWO of VAVO-onderwijs volgt en 18 jaar of ouder bent heb je recht op een Tegemoetkoming Scholieren van DUO. Je hebt dan recht op een basistoelage en soms ook een aanvullende toelage (een toelage = geld). Vraag deze aan zodra je 18 jaar bent geworden. Het recht begint vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag! Je ontvangt deze toelage elke maand zolang je schooljaar nog loopt. Belangrijk om te weten, je hoeft dit niet terug te betalen aan DUO. Kijk hier hoeveel dit per maand is: 

Wist je dat? Je ook recht hebt op een Tegemoetkoming Scholieren als je nog thuis bij je ouders woont?

Tip: bereken hier hoeveel recht je hebt op studiefinanciering of de tegemoetkoming scholieren 

 

Studietoeslag Gemeente Utrecht

Naast een studie of opleiding hebben veel studenten één of meer bijbaantjes. Als je een beperking of chronische ziekte hebt, lukt het niet altijd om een bijbaan naast je studie of opleiding te hebben. Is dit bij jou het geval? Kijk dan of je recht hebt op de studietoeslag van de gemeente Utrecht.  Dit is een bedrag van €362,36 per maand. Als je stopt met je studie of opleiding of je gaat toch werken, moet je dit meteen doorgeven aan de gemeente Utrecht.
Meer informatie

Product - Studietoeslag aanvragen - Online loket (utrecht.nl)

Wist je dat? Je studietoeslag ook met terugwerkende kracht aan kunt vragen?

Tip: Wil je hulp hebben bij het aanvragen van deze regelingen? Loop langs bij de Geldzaak op Steenweg 20 in Utrecht of bel, app of mail ons! Onze hulp is –altijd- gratis.

 

Regelen na je studie

Uitschrijven
Stop je met studeren of heb je je diploma behaald? Schrijf je dan zo snel mogelijk uit. Voor mbo regel je dit bij je opleiding zelf. voor Hbo en universiteit regel je dit via Studielink. Je schrijf je altijd uit op de 1e van de volgende maand. Let op: Je hoeft je resultaat van je laatste studieonderdeel nog niet te hebben ontvangen. 

Studentenreisproduct en studiefinanciering stopzetten

Als je geen vervolgstudie gaat doen, stop dan je studiefinanciering en je studentreisproduct op tijd. Dit betekent dat je het uiterlijk op de 1e dag van de maand waarin je geen studiefinanciering meer wilt ontvangen of mag ontvangen moet stopzetten. Een voorbeeld: vanaf 1 augustus heb je geen recht meer op studiefinanciering. Je kan het stopzetten dan uiterlijk 1 augustus doorgeven via de website van DUO. Als je dit pas op 2 augustus doorgeeft kan je het alleen nog maar stopzetten per 1 september en riskeer je een boete als je toch je studentenreisproduct gebruikt.

Stap 1: geef door bij DUO per wanneer de studiefinanciering en het studentenreisproduct stopgezet moet worden. Studiefinanciering stopzetten- DUO
Stap 2: Ga naar een ophaal- en oplaadpunt om je studentenreisproduct definitief stop te zetten op jouw OV-chipkaart. Hier vind je de dichtstbijzijnde. 
Stap 3: Ga na wat je moet terugbetalen bij DUO en wanneer de afbetaling gaat beginnen. Schuld terugbetalen - DUO

Wist je dat? 
Je kunt 1 jaar gratis flex-dalurenabonnement bij NS aanvragen na je studie
Afgestudeerd? Cadeau: reis met 40% korting na je studie | NS | NS

 

Inkomen na je studie

Wanneer je jouw studie of opleiding bent gestopt of je diploma hebt behaald, ga je wellicht op zoek naar een baan. Als het niet meteen lukt om een baan te vinden, is het belangrijk dat je wel inkomsten hebt. Het is dan mogelijk om een bijstandsuitkering aan te vragen bij de gemeente waar je woont. Deze uitkering wordt ook wel Participatiewet-uitkering genoemd. Om een bijstandsuitkering te krijgen, moet je ouder zijn dan 18 jaar en geen studiefinanciering meer hebben. De hoogte van deze uitkering hangt af van jouw leeftijd. Tussen de 18 en 21 jaar heb je recht op een aangepaste lagere norm. Bij deze uitkering ben je verplicht om te solliciteren of op zoek te gaan naar een vervolgopleiding.  

 

Studiekeuze

Het is soms niet makkelijk om te kiezen welke opleiding of studie bij jou past. Daarom is het belangrijk om hierover te praten met mensen in jouw omgeving. Onderstaande tips kunnen je op weg helpen bij het maken van de studiekeuze.

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Ma 13:00 tot 17:00. Di 9:00 tot 17:00. Wo 9:00 tot 17:00. Do 13:00 tot 17:00. Vrij 9:00 tot 17:00.

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur.

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

Elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

HU GEZOND&WEL Centrum

GEZOND&WEL Centrum HU

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

Elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur.

Foto De Dreef Overvecht

Buurtcentrum de Dreef

Inloopspreekuur

Schooneggendreef 27C

Elke donderdag van 9:30 tot 11:30 uur.

zie kaart