Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

Student in Utrecht

Ben je student en heb je geldproblemen? Of maak je je zorgen over geld? Je staat er niet alleen voor! Het is goed om erover te praten. Samen komen we er wel uit.

Als je wat ouder wordt, komt er veel op je af. Misschien ga je studeren, ben je aan het werk of combineer je studie en werk. In alle gevallen is het belangrijk om overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven.

Aan het einde van de maand geld overhouden, hoe fijn zou dat zijn. Maar ja, hoe doe je dat?

Je bent welkom bij de Geldzaak voor gratis advies en tips (pluspuntje: we registreren jouw gegevens niet, dus je blijft 'anoniem'). Bel, app, mail of kom langs op een van onze locaties. 

Soms is hulp dichterbij dan je denkt. Veel opleidingen en studentenorganisaties in Utrecht bieden ondersteuning aan studenten met geldzorgen of vragen over geld. Scroll naar beneden en kijk of jouw opleiding erbij staat. 

 

Istock 667685180

Goed om te weten

 • Wist je dat stress kan zorgen voor lichamelijke klachten? Hiermee ga je naar de huisarts. Gaan jouw zorgen over schulden? Dan kan de huisarts je ook doorverwijzen naar het Buurtteam bij jou in de wijk. De hulp van het Buurtteam is gratis.
 • Heb je schulden? Dan kun je terecht bij de gemeente Utrecht. Je krijgt dan hulp om van je schulden af te komen en te werken aan de toekomst. Wacht niet te lang. Kijk hier wat de gemeente Utrecht voor jou kan doen.
 • Waar moet je allemaal aan denken als het om geld gaat? In dit superhandige overzicht vind je de belangrijkste onderwerpen.
 • Veel opleidingen en studentenorganisaties bieden hulp aan studenten die vragen of zorgen hebben over geld. De hulp is altijd gratis. Wil je gebruikmaken van het aanbod? Dan moet je inschreven staan bij de onderwijsinstelling of studentenorganisatie. 
 • De Geldzaak heeft iedere donderdag van 12.00 tot 14.00 uur spreekuur bij het GEZOND&WEL centrum van de HU op het Utrecht Science Park. Dit inloopspreekuur is met name bedoeld voor bewoners van de Uithof en studenten.

ROC Midden Nederland
Studeer je bij het ROC Midden Nederland? Dan kun je hier terecht:

 • Financieel Spreekuur (FiS): hier kunnen studenten van het ROC Midden Nederland terecht voor informatie en advies over geld en financiële zaken. Je leert hier om zelfstandig en verantwoord jouw geldzaken te regelen. Het FiS helpt je ook met allerlei andere dingen. Ze kunnen bijvoorbeeld je vragen beantwoorden over studiefinanciering, je helpen als je problemen hebt bij het aanvragen van huur- of zorgtoeslag en ondersteuning bieden als je je lesgeld en schoolkosten niet kunt betalen. Het FiS vindt wekelijks van dinsdag tot en met vrijdag plaats op verschillende locaties van het ROC. Mail voor meer informatie naar fis@rocmn.nl. Let op: tijdens de schoolvakanties is het FiS gesloten.
 • MBO-studentenfonds: in sommige gevallen kun je financiële ondersteuning krijgen van dit fonds. Bijvoorbeeld als sprake is van studievertraging, je ouders een minimuminkomen hebben of als je in de studentenraad zit. Het FiS kan je helpen bij de aanvraag.  Kijk hier voor meer informatie over het MBO-studentenfonds.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak.

Universiteit Utrecht
Studeer je aan de Universiteit Utrecht? Dan kun je hier terecht:

 • De studentendecaan: heb je vragen of zorgen over je studiefinanciering? Bijvoorbeeld omdat je ouders niet willen meebetalen aan je studie? Dan kun je een afspraak maken met de studentendecaan. 
 • Afstudeerfonds: zijn er bijzondere omstandigheden waardoor je studie vertraging oploopt? Misschien biedt het Afstudeerfonds (als onderdeel van het profileringsfonds) hulp.
 • Fondsenmap: via de Universiteit Utrecht zijn er mogelijkheden om fondsen aan te vragen. Deze fondsen geven studenten in overmachtssituaties onder bepaalde voorwaarden financiële steun. De fondsenmap is beschikbaar voor alle studenten van de Universiteit Utrecht.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak

Nimeto Utrecht
Studeer je aan het Nimeto Utrecht? Dan kun je hier terecht:

 • Mbo-studentenfonds (18-): ben jij jonger dan 18 jaar? Dan kun jij misschien gebruikmaken van het mbo-studentenfonds. Dit is voor studenten die financieel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als het niet lukt om zelf bepaalde studieboeken te betalen.
 • Financiële minimaregeling (18+).
 • Officiële regeling teruggave schoolkosten: het kan voorkomen dat je lesmateriaal hebt gekocht maar dit vervolgens niet hebt gebruikt. De kosten die je hebt gemaakt kun je dan terugkrijgen. Dit wordt geregeld op de plek waar de spullen zijn aangeschaft (MBOWebshop)
 • Financieel Inloop Spreekuur: elke week is er een FIS waar je met al je vragen over geld terechtkunt. Je kunt via een QR code een afspraak inplannen. Daarnaast gaan de FIS-medewerkers actief naar studenten toe. Er zijn ook lessen over geldzaken. Dit verschilt per opleiding wanneer deze beschikbaar zijn. 
 • Kantine: er is gratis koffie, thee en limonade beschikbaar voor alle studenten. Daarnaast is het voor de studenten die dat nodig hebben ook budget beschikbaar voor ontbijt en lunch.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak

Hogeschool Utrecht
Studeer je aan de Hogeschool Utrecht? Dan kun je hier terecht:

 • Spreekuur lectoraat schulden en incasso.
 • Profileringsfonds: dit is een fonds met financiële ondersteuning voor studenten in bepaalde situaties. Hier vallen verschillende regelingen onder, zoals afstudeersteun en een noodfonds in geval van financiële nood. De studentendecaan kan je vertellen of het voor jou zin heeft om een aanvraag in te dienen bij het profileringsfonds.
 • HU-helpt.nl: op deze website vind je informatie over verschillende thema’s, waaronder geld. Zoals een overzicht van de financiële ondersteuning die er is voor studenten, wie je kunt spreken over geldzaken en hoe je zelf aan de slag kunt met je geldzaken. Ook vind je op deze website een aanbod van trainingen en modules.
 • Spreekuur in het Gezond & Wel Centrum: voor hulp, ondersteuning of vragen kun je naar dit spreekuur. Het spreekuur wordt gehouden door het Buurtteam. Zij bieden een luisterend oor en ondersteuning bij problemen en zorgen. Het spreekuur wordt gehouden in het HU Gezond & Wel Centrum aan de Bolognalaan 101. De spreekuren zijn op vaste momenten: dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op de donderdagochtend van 9.00 tot 13.00 uur.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak

HKU
Studeer je aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht? Dan kun je hier terecht:

 • Studentportal: op de studentportal vind je de pagina ‘hulp bij geldzorgen’. Hier kun je onder andere zoeken naar regelingen, informatie over budgetteren, hoe je in contact komt met de Buurtteams en U Centraal. In de studentportal vind je ook hoe je in contact komt met de studentendecaan als je een gesprek wilt aanvragen over geld(zorgen). 
 • Balie studentzaken: ben jij in financiële nood? Meld je dan bij de balie studentzaken. Zij kunnen samen met jou kijken of het in jouw geval mogelijk is om een betalingsregeling af te sluiten.
 • Studentenwelzijn podcast: in de podcast komt ook het onderwerp financiën aan bod.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak.

Grafisch Lyceum
Studeer je aan het Grafisch Lyceum? Dan kun je hier terecht:

 • Infographics voor de studenten: hier vind je ook waar terechtkunt met vragen of zorgen over geldzaken.
 • Maatschappelijk werker: als je te maken hebt met vragen of problemen over geldzaken, kun je (na aanmelding door je mentor of begeleider) praten met de maatschappelijk werker. De maatschappelijk werker kijkt vervolgens samen met jou waar jij het meest mee geholpen bent.
 • Elektronische Leeromgeving (ELO): op de ELO er is veel informatie beschikbaar, ook over geldzaken.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak.

Universiteit voor Humanistiek
Studeer je aan de Universiteit voor Humanistiek? Dan kun je hier terecht: 

 • Vanuit de Universiteit voor Humanistiek is er geen eigen ondersteuningsaanbod voor studenten met vragen of zorgen over geld. Studenten kunnen gebruikmaken van het aanbod van de Universiteit Utrecht, zoals de budgetcoach.
 • Het is wel mogelijk om bij Universiteit voor Humanistiek vragen over geld te stellen aan de studieadviseurs. De studieadviseurs verwijzen op basis van de vraag of de situatie van de student door naar ondersteuningsmogelijkheden, zoals UvH Profileringsfonds, DUO, studietoeslag. Ook wordt er doorverwezen naar externe fondsen (o.a. Tesselschade Studiefonds, studiebeurzen Fundatie Utrecht).
 • Op het eigen intranet van de Universiteit voor Humanistiek kunnen studenten ook informatie vinden over zorgverzekering, financiële zorgen en schulden. Let op, dit intranet is alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers van de Universiteit voor Humanistiek.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak.

VIDIUS
VIDIUS is de centrale belangenbehartiger voor iedereen die in Utrecht studeert. De organisatie komt op voor de belangen van studenten in alle facetten van het  studentenleven, dus ook op het gebied van zorgen en vragen over geld. VIDIUS biedt meerdere vormen van ondersteuning:

 • Vertrouwenscontactpersoon: beschikbaar voor leden van VIDIUS en haar lidorganisaties. De vertrouwenspersoon verwijst door naar relevante instanties.
 • Rechtsbureau: veel geldzorgen komen mede door te hoge huren. Het rechtsbureau geeft gratis juridisch advies en informatie over waar jij recht op hebt.
 • NormaleHuur.nl: op deze site staan jouw rechten als huurder uitgelegd en kan je zelf berekenen of je te veel huur betaalt.
 • Studentenzorgwijzer.nl: deze website is voor alle studenten die in Utrecht (gaan) wonen en vragen hebben over hun gezondheid. Gezondheid in de breedste zin van het woord, van geldzorgen tot huisarts.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak.

SSH
SSH Student Housing is een woningcorporatie die in verschillende Nederlandse steden woningen verhuurt aan jongeren en studenten. Huur jij je studentenkamer bij SSH? Dan kan SSH jou op de volgende manieren helpen:

 • Maatwerk: als je een huurachterstand hebt, kun je je aanmelden voor maatwerk. SSH zoekt samen met jou een passende oplossing. Denk hierbij aan het verhuizen naar een goedkopere woning of het bieden van wat meer ruimte om je huurachterstand af te lossen.
 • Betalingsregeling: mocht je (tijdelijk) krap bij kas zitten, dan bestaat er een mogelijkheid om een betalingsregeling in te stellen. Samen met SSH kun je hierover afspraken maken. Zo werken jullie samen aan het voorkomen van betaalachterstanden.
 • Woon je in Utrecht? Dan kun je ook terecht bij de Geldzaak.

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Ma 13:00 tot 17:00. Di 9:00 tot 17:00. Wo 9:00 tot 17:00. Do 13:00 tot 17:00. Vrij 9:00 tot 17:00.

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur.

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

Elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

HU GEZOND&WEL Centrum

GEZOND&WEL Centrum HU

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

Elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur.

Foto De Dreef Overvecht

Buurtcentrum de Dreef

Inloopspreekuur

Schooneggendreef 27C

Elke donderdag van 9:30 tot 11:30 uur.

zie kaart