Bekijk hier de Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen
met weinig geld. Met tips! 

arrow_backTerug

Wegwijzer voor Utrechtse jongeren met vragen over geld

'Het is fijn dat je met iemand kan sparren over jouw (financiële) situatie. In het dagelijks leven is de drempel hiervoor toch erg hoog' [Emma, 25 jaar]

Als je wat ouder wordt, komt er veel op je af. Misschien ga je studeren, ben je aan het werk of combineer je studie en werk. In alle gevallen is het belangrijk om overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. De verleidingen om geld (dat je misschien helemaal niet hebt!) uit te geven zijn groot. Aan het einde van de maand geld overhouden, hoe chill zou dat zijn. Maar ja, hoe doe je dat?  

Om je hierbij te helpen hebben wij de belangrijkste onderwerpen voor je op een rijtje gezet. Hiermee kun je zelf aan de slag. Maar wéét dat je er niet alleen voor staat, bij de Geldzaak ben je welkom voor gratis advies en tips. Doe er je voordeel mee, want: grip op je geld geeft rust in je hoofd. 

Volg ons op Insta @deGeldzaak en blijf op de hoogte.
Je laat toch geen geld liggen😉

GZ Jongen

18 + Regelzaken
‘Ik kreeg een brief van de zorgverzekeraar, ik dacht dat dit reclame was en gooide het weg’  
[Colin, 18 jaar]

Ja, je bent 18 jaar geworden (of misschien was je het al). Je bent volwassen, gefeliciteerd! Het is natuurlijk heel leuk dat je nu alles voor jezelf mag beslissen zonder bemoeienis van je ouders. Daar wordt iedereen blij van. Het betekent ook dat je zelf meer moet regelen op het gebied van geld. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van je zorgverzekering en het aanvragen van toeslagen. Misschien ga je studeren, werken of zelfs allebei. En als je op jezelf gaat wonen moet je ook veel dingen regelen. Hier vind je een overzicht én uitleg wat je moet regelen als je 18 wordt. 

Studie
‘Oeps, aan het eind van mijn studie bleek ik 20.000 schuld te hebben.’
[Joris, 24 jaar]
  

Als je een opleiding volgt, zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Je hebt vaak boeken of andere materialen en spullen nodig. En een opleiding kost geld. Gelukkig helpt de overheid je ook een beetje bij het betalen van je opleiding. Hier vind je een overzicht van wat je moet regelen als je gaat studeren of juist stopt.  

Werk
‘Nadat ik belastingaangifte had gedaan kreeg ik € 200,- terug.’
[Rosa, 21 jaar]

Heb jij een (bij)baan? Of denk je erover om te beginnen als zzp’er? Ben je ziek of heb je even geen werk meer? Als je gaat werken, stopt met werken of wisselt van baan, kan er veel veranderen in je financiën. Misschien ga je meer verdienen of juist minder. Dit heeft weer gevolgen voor bijvoorbeeld je toeslagen. Je eigen geld verdienen zorgt er ook voor dat je dingen kunt doen waar je blij van wordt. Hier lees je waar je allemaal recht op hebt als je werkt, geen werk meer hebt of ziek bent.  

Rondkomen en slim besparen
‘Door overzicht te hebben in mijn financiën heb ik meer rust en ben ik zelfverzekerd.’
[Morris, 20] 

Al je bankzaken gaan digitaal. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om overzicht te houden van wat er allemaal binnen komt en waar je je geld aan uitgeeft.
Hier zie je voorbeelden van een maandbudget, maar ook slimme bespaartips en handige adresjes. 

Gezond en fit
Tips voor voeding, sport en mentale gezondheid 

Gezondheid is voor iedereen belangrijk. Hoe kook je lekker en gezond, maar zonder dat het je heel veel geld kost? Sporten is voor veel mensen heerlijk. Hoe kun je hierop besparen? Zit je niet lekker in je vel? Het kan dan fijn zijn om hier met iemand over te praten. Hier lees je allerlei tips voor goedkoop eten, kortingen op sporten en hulp bij mentale gezondheid.  

Hulp bij geldzaken
‘Toen ik mijn verhaal had gedeeld sliep ik die nacht voor het eerst als een roos’
[Edgar, 26 jaar]

Geld hebben is heel fijn. Het is fijn als alles goed gaat, maar geldzaken kunnen soms best ingewikkeld zijn. Kom je er zelf even niet uit? Dan zijn er veel organisaties die je advies kunnen geven om je op weg te helpen. Soms is het fijn als iemand even met je mee kan kijken. In Utrecht zijn er veel organisaties die jou kunnen helpen. Hier vind je een overzicht van deze organisaties en waarmee ze jou kunnen helpen. 

Kom in contact

Als je je zorgen maakt, dan is het goed dat je contact opneemt. Misschien heb je wel recht op subsidie of een bepaalde uitkering. Mogelijk kunnen we je helpen met tips. 

Of stuur een e-mail naar info@degeldzaak.nl

Of kom langs

Steenweg 20 - zonder ballonnen

De Geldzaak

Steenweg 20

Ma 13:00 tot 17:00. Di 9:00 tot 17:00. Wo 9:00 tot 17:00. Do 13:00 tot 17:00. Vrij 9:00 tot 17:00.

Bibliotheek Kanaleneiland

Bibliotheek Kanaleneiland

Inloopspreekuur

Al-Masoedilaan 188

Elke woensdag van 10:30 tot 12:30 uur.

Buurtcentrum Oase

Buurtcentrum de Oase

Inloopspreekuur

Cartesiusweg 11

Elke dinsdag van 15:00 tot 17:00 uur.

Hoge weide

Buurtcentrum Hoge Weide

Inloopspreekuur Buurtcentrum Hoge Weide

Laurierweg 104

Elke donderdag van 10:00 tot 12:00 uur.

HU GEZOND&WEL Centrum

GEZOND&WEL Centrum HU

Inloopspreekuur

Bolognalaan 101

Elke donderdag van 12:00 tot 14:00 uur.

Foto De Dreef Overvecht

Buurtcentrum de Dreef

Inloopspreekuur

Schooneggendreef 27C

Elke donderdag van 9:30 tot 11:30 uur.

zie kaart